عبدالله دهدوه

عبدالله دهدوه
اطلاعات فردی
تاریخ تولد ۱۹۶۶م برابر با ۱۳۴۴ش
محل زندگی بلژیک
تاریخ وفات ۲۲ اسفند ۱۳۹۰ش
محل دفن طنجه در کشور مغرب
شهر وفات بروکسل
اطلاعات علمی
محل تحصیل جامعة المصطفی العالمیة در قم
تألیفات الحریة من وجهة نظر الاسلام و الغرب

عبدالله دَهْدوه (۱۳۴۴-۱۳۹۰ش) از روحانیان و مبلغان شیعه در بلژیک بود. او پس از گرویدن به مذهب تشیع، برای تحصیل به قم رفت و پس از تحصیل علوم حوزوی در حوزه علمیه قم و جامعة المصطفی العالمیة به بلژیک بازگشت و مرکز اسلامی و مسجد امام رضا(ع) را در شهر بروکسل راه‌اندازی کرد و به تبلیغ مشغول شد. برگزاری مراسم عبادی و مذهبی، تألیف چندین جلد کتاب و تربیت بیش از دویست شاگرد از فعالیت‌های وی در بلژیک بود. عبدالله دهدوه در ۲۲ اسفند ۱۳۹۰ش توسط تروریست‌های تکفیری به شهادت رسید.

زندگی‌نامه

عبدالله دهدوه در سال ۱۹۶۶م برابر با ۱۳۴۴ش در کشور مغرب به دنیا آمد. وی که مغربی‌الاصل بود، تحت تأثیر معارف اهل‌بیت(ع) به مذهب تشیع گروید و در سال ۱۳۵۹ش برای تحصیل علوم حوزوی وارد حوزه علمیه قم شد.

مهاجرت به بلژیک

عبدالله دهدوه پس از طی یک مرحله تحصیل و کسب نخستین مبانی و معارف اسلامی، جهت تبلیغ مسائل اسلامی به بلژیک رفت و در کنار فعالیت‌های خود مدرک کارشناسی علوم طبیعی را نیز از دانشگاه‌های بلژیک دریافت کرد.

تحصیل مجدد در قم

دهدوه پس از چند سال، مجدداً برای ادامه تحصیل به ایران و شهر قم مراجعت نمود. وی بعد از تکمیل دوره فقه و معارف اسلامی در جامعة المصطفی العالمیة به بلژیک برگشت و فعالیت‌های تبلیغی خود را با راه‌اندازی "مرکز و مسجد امام رضا(ع)" در شهر بروکسل آغاز نمود.

اقدامات تبلیغی

عبدالله دهدوه در طول فعالیت خود، اقدامات مؤثری در نشر فرهنگ اهل بیت(ع) انجام داد؛ از جمله برگزاری مراسم عبادی و مذهبی، تألیف چندین جلد کتاب مانند کتاب «الحریة من وجهة نظر الاسلام و الغرب»، و آموزش بیش از دویست شاگرد و تأسیس مؤسسه مدینة العلم.

وی همچنین دست‌اندرکار انتشار نشریه‌ای تأثیرگذار به زبان فرانسوی به نام «شعاع الحکمة» در خصوص موضوعات فقهی و عقایدی بود که بین مسلمانان اروپا طرفدار داشت. وی عضو مجمع عمومی مجمع جهانی اهل بیت هم بود، برای سخنرانی و نشر مکتب اهل بیت(ع) به بسیاری از کشورهای اروپایی مسافرت کرده و در کنفرانس‌های بین‌المللی نیز شرکت فعال داشت.

عبدالله دهدوه در طول فعالیت خود در بلژیک صدها نفر از اهالی این کشور و کشور مراکش را با مکتب اهل‌بیت آشنا کرد و شاگردان وی، در دانشگاه‌های بلژیک و دیگر کشورهای اروپائی تدریس می‌کنند.

دهدوه در پنجمین اجلاس مجمع جهانی اهل بیت(ع) که شهریور سال ۱۳۹۰ شمسی در تهران برگزار شد، حضور داشت و با آیت‌الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران نیز دیدار کرد.

شهادت

عبدالله دهدوه در ۲۲ اسفند ۱۳۹۰ش توسط تروریست‌های تکفیری در بروکسل به شهادت رسید. بنا بر گزارش‌ها، تروریست‌ها به مسجد امام رضا، حمله کردند و آنجا را آتش زدند که در این آتش‌سوزی عبدالله دهدوه به شهادت رسید. متهم اصلی در جلسات دادگاه گفته بود که وی می‌خواسته انتقام سوری‌هایی را بگیرد که به دست شیعیان کشته می‌شوند.
جنازه دهدوه به زادگاهش در طنجه مغرب منتقل شد و در آنجا دفن شد. دادگاه بلژیک هم متهم اصلی را به ۲۷ سال حبس محکوم کرد.

مستند ققنوس

مستندی با عنوان «ققنوس» در سال ۱۳۹۴شمسی از تلویزیون جمهوری اسلامی ایران پخش شد که به زندگی عبدالله دهدوه و همچنین شیعیان بلژیک می‌پرداخت. این فیلم تاکنون جایزه شبکه مستند سیما از جشنواره سینماحقیقت، لوح افتخار و جایزه نخست بخش مستند بیداری اسلامی و جهانی جشنواره مردمی فیلم عمار و ... را به خود اختصاص داده است و همچنین در نهمین جشنواره فیلم کوتاه دینی رویش تندیس جشنواره را از آن خود کرد.

پانویس

  1. مجمع جهانی اهل‌بیت، ویژه‌نامه شهادت حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالله دحدوح، ۱۳۹۱ش، ص۱۱.
  2. ، خبرگزاری ابنا.
  3. مجمع جهانی اهل‌بیت، ویژه‌نامه شهادت حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالله دحدوح، ۱۳۹۱ش، ص۱۱.
  4. مجمع جهانی اهل‌بیت، ویژه‌نامه شهادت حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالله دحدوح، ۱۳۹۱ش، ص۱۱.
  5. مجمع جهانی اهل‌بیت، ویژه‌نامه شهادت حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالله دحدوح، ۱۳۹۱ش، ص۱۱.
  6. ، خبرگزاری ابنا.
  7. ، خبرگزاری ابنا.
  8. ، خبرگزاری ابنا.
  9. ، خبرگزاری ابنا.
  10. ، سایت نادورسیتی.
  11. ، سایت وکالة انباء براثا.
  12. ، سایت چیچائو پرس.
  13. ، خبرگزاری میزان.
  14. ، خبرگزاری میزان.

منابع

  • ، تاریخ انتشار: ۲۳ اسفند ۱۳۹۰ش.
  • لماذا ینحدر أغلب الشیعة المغاربة المقیمین ببلجیکا من الریف؟، سایت نادورسیتی.
  • جنازة الشهید الشیخ عبد الله الدهدوه تصل مدینة طنجة المغربیة، سایت وکالة انباء براثا، 2012-03-21.
  • 27 سنة سجنا نافذا للبخاری قاتل الشیخ عبد الله دهدوه امام مسجد الرضا، سایت چیچائو پرس.
  • ساخت مستند ققنوس، پایگاه خبری خبر فارسی، ۱۳۹۴/۰۳/۲۹.
  • ، خبرگزاری میزان، ۲۹/خرداد /۱۳۹۴ش.
  • مجمع جهانی اهل‌بیت، ویژه‌نامه شهادت حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالله دحدوح، ۱۳۹۱ش.

پیوند به بیرون

برگرفته از «https://fa.wikishia.net/index.php?title=عبدالله_دهدوه&oldid=725227»